Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan sürekli gelişim, beşeriyeti doğrudan etkilemektedir. Toplumların küreselleşme sürecinin etkisiyle tek tip bir yaşantıya yönelmesi, geçmişten bugüne süregelen ve onların yaşamına yön veren kültürel miras ögelerinin hızla yok olmasına neden olmaktadır.
Toplumların küresel girişimlerde yer alırken özgün kimliklerini kaybetme tehlikelerini görmeleri ve birbiriyle olan iletişiminde kültürel mirasın korunması ve yaşatılması ile sağlanacak renklilik ve hareketliliğin farkına varmış olmaları, ulusal ve uluslararası çerçevede kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak çalışma alanlarının oluşmasını sağlamıştır.
Kültürel mirasın korunması, düzenlenmesi, erişime sunulması ve gelecek kuşaklara aktarılması için teknolojinin önemli olanaklar sunması, kültürel bellek kurumları olarak nitelendirilen kütüphaneler, arşivler, müzeler gibi kurumların yeni hizmetler geliştirmelerini ve sahip oldukları olanakları fırsat olarak değerlendirerek tüm süreçleri etkin biçimde yönetebilmelerini gerektirmiştir.
Kültürel mirasın ve kültürel bellek kurumlarının etkin yönetimi, toplumların kültürel birikimlerinin yaşatılması ve bu birikimin etkin biçimde kullanılabilecek ortamlarda sunulması açısından oldukça önem taşımaktadır.
Bu bağlamda, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği tarafından düzenlenen ve İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde 17-20 Eylül 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Kültürel Mirasın ve Kültürel Bellek Kurumlarının Yönetimi” ana temalı kongrede ilgili konular derinlemesine ele alınacaktır.
Kongrenin alt konuları ise şu şekilde belirlenmiştir:
Amaç
Bu kongre, kütüphanecilik, arşivcilik, bilgibilim alanlarının yanı sıra konuyla ilgili sosyal, beşeri, formal ve uygulamalı bilimlere yönelik olarak çalışan akademisyenler, uygulamacılar ve bu alana yönelik hizmet sağlayan kurumlar arasındaki diyaloğu geliştirmeyi, farklı disiplinlere açık bilimsel ve sosyal bir etkileşim gerçekleştirmeyi, konuyla ilgili iyi uygulama örneklerinin/deneyimlerin paylaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu bağlamda konuya ilgi duyan akademisyenler, uygulamacılar, araştırmacılar, firma temsilcileri ve tüm bireylerin kongreye katılımı beklenmektedir.